TINC studie
TINC studie
In dit onderzoek ontwikkelen we een vragenlijst om de impact van tinnitus bij kinderen te meten. Wij willen hiervoor in gesprek gaan met kinderen en jongeren over hoe zij de oorsuizen ervaren en welke invloed dit heeft op hun dagelijks leven.
Wat is het doel van het TINC onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Tinnitus noemen we in de volksmond ook wel ‘oorsuizen’, ‘oorgeruis’ of ‘een ruis of piep in de oren’. In de afgelopen jaren is de kennis over oorsuizen bij volwassenen toegenomen, maar over oorsuizen bij kinderen en jongeren is nog weinig bekend. Dit komt onder andere omdat het voor kinderen moeilijk kan zijn om uit te leggen welke klachten zij hebben en wat voor impact die klachten hebben.
Wij willen dan ook een vragenlijst ontwikkelen om de impact van tinnitus bij kinderen te meten. Om erachter te komen welke uitkomsten kinderen met tinnitus belangrijk vinden, gaan wij in dit onderzoek met groepen kinderen en jongeren in gesprek over hun ervaringen met tinnitus. Op basis van deze uitkomsten zullen wij een vragenlijst ontwikkelen die gebruikt kan worden in de zorg en in onderzoek, om zo oorsuizen beter te begrijpen en kinderen beter te kunnen helpen.
Wie kan meedoen aan het TINC onderzoek? uitklapper, klik om te openen
We hanteren bepaalde regels waar we mee bepalen of iemand mee kan doen aan de studie.
Enkele van deze regels zijn (let op, dit zijn niet alle regels):
- Je bent tussen de 8 en 18 jaar oud
- Je hebt minstens drie maanden tinnitus
- Je spreekt de Nederlandse taal
- Je wilt meedoen aan groepsgesprekken
Wat houdt deelname aan het TINC onderzoek in? uitklapper, klik om te openen
Als je geschikt bent om deel te nemen, vragen wij of je mee wilt doen aan het onderzoek. Indien je jonger bent dan 16 jaar, vragen wij hiervoor ook toestemming aan je ouders.
Als je deelneemt aan het onderzoek nodigen we je twee keer uit voor een bezoek aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Tijdens de bezoeken zit je in een groep met 5 andere kinderen/jongeren van jouw leeftijd en zullen we in gesprek gaan over hoe je de oorsuizen ervaart en welke invloed dit heeft op het dagelijks leven. Elk bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
Het onderzoekteam uitklapper, klik om te openen
- Dr. A.L. Smit, KNO-arts, hoofdonderzoeker
- Dr. I. Stegeman, epidemioloog
- D. Fuchten, uitvoerend onderzoeker
Heb je vragen of wil je deelnemen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Wil je meedoen aan dit onderzoek? Of hebt u een kind met tinnitus dat misschien mee wilt doen aan het onderzoek? Neem dan contact op met het onderzoeksteam voor uitgebreidere informatie over de studie.